ßßß Cookit - przepis na Polska chińszczyzna, czyli jak szybko i niedrogo zrobić pyszny obiad

Polska chińszczyzna, czyli jak szybko i niedrogo zrobić pyszny obiad

nazwa

Wykonanie

W Chinach nigdy nie byłam, więc nie będę nawet udawać, że potrawa, którą Wam przedstawię ma coś wspólnego z Państwem Środka. Podejrzewam, że jedyną rzeczą która łączy moje popisowe chińskie danie z prawdziwą "chińszczyzną" jest ryż :)
Nie wiem, czy już kiedyś wspominałam, ale wielką fanką chińskiej kuchni nie jestem, więc jak tylko mogę staram się, żeby smak przypominał europejski. Akurat to danie to coś pomiędzy Azja a Europą - taka polska chińszczyzna :)
Dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
suszone grzyby (garść) - nasze polskie - nie mun!!!
Biała część pora
Mąka
Sos sojowy (ok 2 łyżki)
Kostka rosołowa o smaku kurczaka
Olej rzepakowy
Ryż (najlepiej brązowy) dla 4 osób ok 400g
Przygotowanie jest banalne, ale żeby poszło szybko ważna jest kolejność.
Wstawiamy osoloną wodę na ryż. Jak woda zacznie wrzeć wkładamy ryż i gotujemy jak na opakowaniu.
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na patelnię z olejem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż nieco zmiękną (mogą nawet się trochę przypalić).
Robimy podstawę sosu: do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy kostkę rosołową, grzyby i pokrojoną w plasterki białą część pora - wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie dokładamy do sosu podsmażone warzywa.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co warzywa. Podsmażonego dokładamy do sosu. Rozrabiamy ok 1 łyżkę mąki w zimnej wodzie i również dodajemy do sosu i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje a na sam koniec doprawiamy sosem sojowym.
Koszt przygotowania: ok 15 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/05/polska-chinszczyzna-czyli-jak-szybko-i.html