Wykonanie
W Chinach nigdy nie byłam, więc nie
będę nawet udawać, że potrawa, którą Wam przedstawię ma coś wspólnego z Państwem Środka. Podejrzewam, że jedyną rzeczą która łączy moje popisowe chińskie danie z prawdziwą "chińszczyzną" jest
ryż :)Nie wiem, czy już kiedyś wspominałam, ale wielką fanką chińskiej kuchni nie jestem, więc jak tylko
mogę staram się, żeby smak przypominał europejski. Akurat to danie to coś pomiędzy Azja a Europą - taka polska chińszczyzna :)Dla 4 osób:2
piersi z kurczaka2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerasuszone grzyby (garść) - nasze polskie - nie mun!!!Biała część
poraMąkaSos sojowy (ok 2 łyżki)
Kostka rosołowa o smaku
kurczakaOlej rzepakowyRyż (najlepiej brązowy) dla 4 osób ok 400gPrzygotowanie jest
banalne, ale żeby poszło szybko ważna jest kolejność.Wstawiamy osoloną
wodę na
ryż. Jak
woda zacznie wrzeć wkładamy
ryż i gotujemy jak na opakowaniu.
Marchewki,
pietruszkę i kawałek
selera obieramy i kroimy w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na patelnię z
olejem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż nieco zmiękną (mogą nawet się trochę przypalić).Robimy podstawę sosu: do garnka wlewamy 1 szklankę
wody, wrzucamy
kostkę rosołową,
grzyby i pokrojoną w plasterki białą część
pora - wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie dokładamy do sosu podsmażone warzywa.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co warzywa. Podsmażonego dokładamy do sosu. Rozrabiamy ok 1 łyżkę
mąki w zimnej wodzie i również dodajemy do sosu i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje a na sam koniec doprawiamy
sosem sojowym.
Koszt przygotowania: ok 15 złotychCzas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Średnie