Wykonanie
Doskonałe na śniadanie, na lunch, na wycieczkę, albo gdy po prostu macie ochotę na coś do chrupania:) Przepis to całkowicie moja inwencja twórcza, a efekt końcowy...sami oceńcie. Proste w przygotowaniu, bogate w błonnik, syte, powinny zaspokoić wszystkich
orzechowych smakoszy. Ja chrupałam je w podróży jako alternatywę dla ''samolotowej oferty bufetowej''. Kto się skusi?1,75 szklanki
płatków owsianych0,75 szklanki
mąki1 duże
jajko40 g
masła6 łyżeczek
cukru lub
miodu125 g
masła orzechowego (najlepiej bez dodatku
cukru)100 g grubo posiekanych
migdałów (ze skórką)3 łyżki
mleka (w razie potrzeby)0,5 łyżeczki
sodykilka posiekanych kostek
gorzkiej czekoladyok. 20 całych
migdałów do dekoracji
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy rozpuszczone i przestudzone
masło oraz
masło orzechowe.Do płynnej masy dosypujemy
cukier,
płatki,
sodę oraz
mąkę i mieszamy wszystko widelcem do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek
mleka.Na koniec dosypujemy posiekane
migdały oraz
czekoladę, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut (
płatki wchłoną wilgoć i cała masa zgęstnieje).Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy kulki wielkości sporego
orzecha włoskiego, każdą lekko spłaszczamy i dekorujemy
migdałem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.Wystudzone
ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.