Wykonanie
Fasola mung jest bogatym źródłem błonnika,
białka, B9, manganu i magnezu. Ze względu na spore ilości kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Ja może w ciąży nie jestem, ale
fasolkę bardzo lubię, szczególnie w tej zupie.

200g
fasoli mungporbulionsól,
pieprz (opcjonalnie)
Fasolę musimy najpierw namoczyć (co najmniej 6 godzin).
Pora kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z odrobiną
wody i
oleju, chwilę podduszamy, następnie dodajemy
fasolkę, mieszamy, zalewamy
bulionem (około 1,5L) i gotujemy 30minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie dodajemy łyżkę
soli. Ponieważ ja nie mam dzisiaj
kiełków to dla zaostrzenia smaku dodaje trochę
pieprzu. Zupa powinna gotować się tak długo, aż
fasola zacznie się rozpadać i zagęszczać zupę.Wskazówka: zupa najlepiej smakuje podana z
kiełkami lucerny