Wykonanie
Dawno zapomniana
morwa odkryta przeze mnie na nowo. Zachęciły mnie jej cudowne właściwości i fakt, że obniżają poziom
cukru we
krwi. Czyli są idealnym
owocem dla diabetyków. Jeśli znajdziecie przypadkiem na chodniku rozdeptane ślady wyglądające jak
jeżyny, spójrzcie do góry na drzewo, a zauważycie te pyszne, zdrowe
owoce morwy.Potrzebujemy:0,5 kg
morwy3 łyżki
cukrułyżka
żelatynypół szklanki
wodysok z całej
cytrynyZebrane
owoce przełożyłam na sitko, opłukałam i przesypałam na patelnię. Do tego
woda i
cukier, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zasmażonych
owoców sok z cytryny oraz łyżkę
żelatyny mieszając. Po 2 minutkach wyłączamy gaz i przekładamy wszystko do słoika lub miseczki.UWAGA!
Owoce Morwy bardzo brudzą, bardziej nawet niż
jagody czy
jeżyny. Obierając je lepiej ubierz rękawiczki, a jeśli powstaną gdzieś na ubraniu plamy zapierz je
sokiem z cytryny :)
Dżem jest świetnym dodatkiem do owsianki na śniadanie, do ciast,
mięs lub
chleba. Oczywiście możemy też jeść
morwy na surowo :) Spróbujcie koniecznie !