Wykonanie
Chleb drwala prosty, najprostszy na świecie !
Chleb fit, bez spulchniaczy, z dużą zawartością błonnika, który przyśpiesza nasz metabolizm. Może wydaje Ci się bezsensowne pieczenia
chleba dla dwóch osób albo nie masz czasu przy 5 osobowej rodzinnie, mylisz się.
Chleb robi się prawie sam, a kiedy się piecze możesz pomalować paznokcie, poczytać ukochaną książkę, a zachowasz pewność co jesz. Niestety w sklepach etykiety
chlebów są za ogólnikowe, a kiedy producent wypisze składniki możemy złapać się za głowę. Dlatego zachęcam do pieczenia
chleba w domu :)Potrzebujemy:1 szklanka
mąki żytniej typ 20001 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka letniej
wodypół szklanki
otrębów żytnichpół szklanki
siemienia lnianegołyżka
soli20 dag
drożdżyłyżeczka
cukruDrożdże rozpuszczamy jak do placka
drożdżowego z łyżeczką
cukru i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Dodajemy je do reszty składników, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Jak w tą pogodę znaleźć ciepłe miejsce??? hmm..ja wkładam ciasto w szklaną miskę i na palnik w kuchence elektrycznej. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy
chleb. Na pewno troszkę trzeba podsypać, ale nawet jeśli
chleb się lekko lepi do rąk to nie zwracaj na to uwagi.
Siemię lniane puszcza swój kleik z
wodą i dlatego ciasto jest lepkie. Uformuj bochenek i wyłóż na blaszkę z piekarnika. Pieczemy w 160`C góra-dół pełną godzinę. Jeśli nie jesteś pewna, że
chleb jest dobry puknij w niego od
spodu, musi to być "pusty" dźwięk. Oczywiście
chleb nie jest pusty w środku :D jest pyszny, zdrowy, domowy :) Zabieramy się do pieczenia :)