Wykonanie
Jako , że jestem zagorzałą fanką serialu " Simpsonowie " postanowiłam na tłusty czwartek przygotować coś specjalnego. To moja pierwsza próba , ale udana. :) Pączusie są delikatne , miękkie i co najważniejsze, nie smażyłam je tradycyjnie w tłuszczu. Po prostu upiekłam w piekarniku.:) Polałam
czekoladą , posypałam tym co miałam pod ręką...Pączki
Homera do doskonała przekąska dla wszystkich miłośników zdrowszych alternatyw słodkości. ;)
Za każdym razem, gdy próbuje coś naprawić ,to tylko pogarszam sytuację,ale naprawię to !Pączki
Homera .Składniki :ok.3 szklanki
mąki tortowej ( ja dałam ciut więcej)2
żółtka250 ml
mleka100 g rozpuszczonego
masła25 g
drożdży1/4 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy ( niecały)1/5 łyżeczki
soliPrzygotowanie :Tworzymy standardowo zaczyn - kruszymy
drożdże , posypujemy łyżką
cukru oraz
mąki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. po tym czasie łączymy je z ciepłym
mlekiem oraz
żółtkami . W misce przesiewamy
mąkę , dosypujemy oba
cukry i dolewamy naszą wcześniej połączona miksturkę. Mieszamy ciasto . W trakcie wyrabiania dolewamy
masło póki całość nie stanie się sprężysta i błyszcząca. Całość odstawiamy na 40 minut do podwojenia objętości . Z gotowego
ciasta drożdżowego tworzymy pączki
Homera - rozwałkowujemy kawałek ciasta , wycinamy z niego szklanką kółko w którym następie wycinamy mniejsze kółeczko np. kieliszkiem. Nasze podziurawione kule umieszczamy w ciepłym miejscu by ładnie urosły. Pączki
Homera pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Wystudzone dziurkowce polewamy lub maczamy w
czekoladzie i obsypujemy kolorowymi wiórkami , czekoladowymi wiórkami... co mamy w zasięgu swoich dłoni.;)
Smacznego Głodownicy !