Wykonanie
Dziś chciałbym zaproponować przepis na, pierwszą jak na razie na moim blogu, potrawę wegetariańską. Pomimo iż uważam że wegetarianie wiele
tracą rezygnując z jedzenia
mięsa, to zrezygnowanie z niego od czasu do czasu nie zaszkodzi. Zachęcam do spróbowania tej potrawy gdyż jej przygotowanie nie jest skomplikowane a i czas jej sporządzania jest bardzo krótki. Aha i jeszcze jedno, jeśli będziecie podawać tą potrawę indonezyjczykowi lub malezyjczykowi to postarajcie się aby w procesie smażenia nie rozdrabniać
makaronu, im jest on dłuższy tym lepiej. Wydawać by się mogło że to detal ale się opłaci hehehehe. Do spożywania tej potrawy najlepiej użyć widelca i łyżki.Życzę miłej zabawy i smacznych jej wyników :-)Składniki:
Makaron jajeczny ( z zupki chińskiej)2
jaja½
cebuliZąbek
czosnkuKapusta pekińskaOgórekPomidorSambal oelek (lub roztarte i rozgniecione
papryczki chili )Słodki
sos sojowy (Kecap Manis)
Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 3-4 minut. Na woku rozgrzewamy małą łyżeczkę
oleju i wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, drobno posiekany ząbek
czosnku oraz łyżeczkę sambalu ( w zależności od preferencji, ja zawsze
daje minimum dwie J ). Całość podsmażamy ok 1 minuty, następnie podsmażone warzywa zgarniamy na jedną połowę woka, na drugą połowę natomiast wbijamy
jajko minimalnie je rozbełtując.
Jajko smażymy aż całkowicie się zetnie i dodajemy odcedzony uprzednio
makaron. Całość smażymy mieszając i dodajemy łyżeczkę słodkiego
sosu sojowego (Kecap Manis). Na sam koniec dodajemy garść drobno posiekanej
kapusty pekińskiej. W
między czasie możemy na niewielkiej patelni usmażyć
jajko sadzone, które kładziemy na górze
makaronu. Potrawę należy podać z pokrojonym w kostkę świeżym
ogórkiem oraz plasterkami
pomidora oraz z prażynkami (najlepiej
rybnymi, natomiast każde inne również spełniają swoje zadanie J ) co na pewno wzbogaca jej smak.Smacznego ! ! !