ßßß Cookit - przepis na Rożki "nieźle nadziane"

Rożki "nieźle nadziane"

nazwa

Wykonanie

I znowu ciasto francuskie na tapecie – czyli smakowite rożki „nieźle nadziane”, a w tle blaszany kubek emaliowany pamiętający czasy PRL-u wycyganiony od babci kilka miesięcy temu, idealnie wpasowuje się w moja groszkową kolekcje oraz w sielskie kosztowanie przekąski zwanej niegdyś „drugim śniadaniem”, a dzisiaj „lunchem” domowym ;p
Rożki z ciasta francuskiego „nieźle nadziane”
Składniki (na 6 rożków)
1 rulon ciasta francuskiego
7-8 plastrów polędwicy sopockiej
4 łyżki groszku konserwowego
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
100 gram serka topionego ze szczypiorkiem
1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Polędwicę sopocką kroimy w kostkę, oliwki kroimy na wąskie plasterki. Następnie wrzucamy polędwicę i oliwki do miseczki, dodajemy groszek, serek topiony, jogurt naturalny tymianek, sól oraz pieprz grubo mielony i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Rozwijamy rulon schłodzonego ciasta francuskiego, kroimy w prostokąty o wymiarach 12,5x13 centymetrów. Układamy nadzienie na sam środek ciasta i składamy na pół w kształcie rożka, brzegi dociskamy dokładnie oraz robimy widelcem ozdobne paseczki. Można ozdobić rożki fragmentem ciasta francuskiego wykrawając dowolny kształt, a następnie przykleić do rożka. Piec około 20 minut w temp 180 stopni na złoty rumiany kolor.
Się pochwalę, że przepis i foty docenione w konkursie "Razem przy jednym stole" organizowanym przez Coca-Colę calkiem sympatycznym koszem piknikowym w kolorze modnego shabby chic :) z naczyniami idealnymi na piknik :)
http://www.razemprzyjednymstole.pl/
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/07/rozki-niezle-nadziane.html