ßßß
Składniki:świeże truskawki,cukier,kakaoJak zrobić:Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je dokładnie i umieszczamy w malakserze. Kilka truskawek odkładamy, resztę wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na mus.Przekładamy je do garnka i wsypujemy cukier, gotujemy często mieszając. Woda będzie powoli odparowywać, a cała masa gęstnieć.Kiedy masa już trochę zgęstnieje wsypujemy kakao (ja na 1 kg truskawek wsypałam około 3 łyżek). Warto wsypywać partiami i próbować czy mus nie jest za gorzki, można dosłodzić jeśli jest zbyt kwaśny. Teraz już nie zostawiamy garnka, cały czas mieszamy, masa łatwo się przypala. Na koniec dokładamy wcześniej odłożone truskawki pocięte na ćwiartki. Pamiętajmy, że gdy masa wystygnie będzie bardziej gęsta niż wówczas gdy jest gorąca. Ja wykładam odrobinę na talerzyk i studzę - wtedy oceniam konsystencję. Gorący mus przekładam do czystych, suchych słoików, mocno zakręcam i odwracam do góry dnem. Mus bardzo mi smakujewykorzystałam go do kruchej tarty. Jest słodki, kakaowy, o wyraźnym aromacie i posmaku truskawek. Kawałki truskawek w gładkim musie ciekawie smakują. Przygotowanie kremu wymaga dość dużo cierpliwości, jednak myślę, że warto, będzie świetny do naleśników i kanapek.