Dzisiaj takie tam kombinacje. Jabłko z dodatkiem pomarańczy.Wyszło wyśmienite. Jeżeli nie macie takich miseczek bez problemu można upiec ciasto w tortownicy, lub formie. Polecam podawać ją na ciepło z gałką lodów i sosem waniliowym. Całkowita rozpusta :-)składniki:-1/2kg mąki-200g miękkiego masła-3 jajka-3 łyżeczki proszku do pieczenia-3 łyżki kwaśnej śmietany- około 2kg jabłek szarej renety-cukier puder do posypania ciasta-2szt cukru waniliowego-cukier do posypania jabłek-bułka tarta do posypania-cynamon do posypania jabłek- konfitura pomarańczowasposób wykonania:Jabłka obieramy i kroimy w talarki . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy dziurkę po środku,wbijamy jajka,dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30min. Miseczki smarujemy tłuszczem , posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5cm wycinamy kółka o rozmiarze miseczek do pieczenia, następnie wykładamy je na dno miseczek i smarujemy dwiema łyżeczkami konfitury pomarańczowej. Na to wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy zwykłym cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem(wszystko według uznania,ja nie lubię za słodkiej szarlotki). Na jabłkach układamy drugie kółko ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 30 min. .Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego