ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
2 szklanki wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
7 jajek
Wodę i margarynę zagotować, dodać mąkę i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i ucierać mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwę na średniej blaszce. Ja piekę na dużej blaszce od piekarnika i po upieczeniu kroję na pół. Piec ok. 30 minut w temp. 220 stopni C.
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny
1.5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić wszystkie składniki. Gdy mleko będzie się gotowało, wlać i ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia.
Gdy będzie już chłodne dodawać margarynę i utrzeć na gładką masę.
Ciasta przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2014/05/karpatka.html