ßßß Cookit - przepis na Kluseczki leniwe (bardzo miękkie)

Kluseczki leniwe (bardzo miękkie)

nazwa

Wykonanie

Kluseczki wręcz rozpływają się w ustach. Poniżej przepis na wersję na słodko, ale można zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakości
Składniki (dla max. 2 osób):
250 g twarogu (najlepiej wiejskiego)
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1/4 masła (prawdziwego 82% lub 83%)
1 jajko (najlepiej wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu)
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki: twaróg, jajko i cukier.
Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne.
Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski.
W garnku zagotować wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu wyjąć je z garnka, aby się nie rozgotowały.
Kluseczki można jeść same, z owocami lub polane śmietaną i posypane cukrem. Jak kto lubi.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/01/kluseczki-leniwe-bardzo-miekkie.html