ßßß
Tak samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry.Składniki:2 kg karkówki200 g suszonych śliwek kalifornijskich3-4 łyżki octu balsamicznego4 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegosuszony rozmaryn1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)sól pieprzWykonanie:Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h.Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1 , 5 h.Smacznego
