ßßß
Należy przygotować:100 g rukoli100 g roszponki6 niewielkich pomarańczy2 granaty2 łyżki płynnego miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao)4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin)ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanejRukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy cały miąższ (uważając przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Miłej niedzieli!