ßßß Cookit - przepis na Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

nazwa

Wykonanie

Przyszła wiosna, a z nią ochota na świeże warzywa i owoce. Dlatego moje urodzinowe menu po prostu musiało składać się między innymi z sałatki. Tego dnia stanowiła doskonały dodatek do delikatnego mięska i pieczonych ziemniaczków, jednak dzień później świetnie sprawdziła się jako lunch do pracy. Sałatka, którą chcę dzisiaj Wam przedstawić jest bardzo kolorowa i bardzo smaczna, a do tego jest po prostu bombą witaminową. Po długiej i męczącej zimie chyba wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam...
duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób)
Należy przygotować:
100 g rukoli
100 g roszponki
6 niewielkich pomarańczy
2 granaty
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao)
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin)
ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej
Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy cały miąższ (uważając przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Miłej niedzieli!
Źródło:http://ratunkuobiad.blogspot.com/2013/04/lekka-saatka-z-miodowym-dressingiem.html