Wykonanie
Uwielbiam dania
makaronowe wszelkiego rodzaju. Specjalizuję się (o ile
mogę tak powiedzieć) przede wszystkim w przepisach na pastę inspirowanych kuchnią włoską. Jednak ostatnio staram się poszerzać moje kulinarne horyzonty i wypróbowuję również przepisy z innych stron świata. Moja pierwsza przygoda z kuchnią azjatycką -
łososiem teriyaki - zakończyła się sukcesem; danie wzbudziło uznanie gości, a przepis zgłoszony do konkursu zdobył wyróżnienie. Tym samym nabrałam ochoty do stawiania dalszych kroków w kierunku kuchni Dalekiego Wschodu. I tak, jakiś czas temu postanowiłam przygotować danie
makaronowe całkiem-nie-po-włosku. Wybrałam pełnoziarnisty
makaron soba,
tofu, zieloną
fasolkę,
kiełki, a także
imbir,
ostrą papryczkę i
sos sojowy. Danie wyszło zgodnie z oczekiwaniami - smakowało "azjatycko". W dodatku jego przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil! Już wiem, że odtąd
będę dzieliła swoją kulinarną energię pomiędzy włoską pastę a azjatyckie dania
makaronowe.
Składniki na 2 porcje:150 g pełnoziarnistego
makaronu soba180 g
tofu100 g zielonej
mrożonej fasolki szparagowej2 garście
kiełków fasoli mung2 łyżeczki startego
imbiru2-3 łyżki posiekanego grubego
szczypiorku1 ostra czerwona papryczka (lub więcej/mniej według uznania)1 łyżka
oleju do smażenia1 łyżka
oleju sezamowego3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka
sezamuPrzygotowanie
Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni. Odstawić na bok.
Tofu pokroić w dużą kostkę (o
boku ok. 1,5 cm).Mrożoną
fasolkę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić na sitku.Papryczkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Sos sojowy wymieszać z
cukrem,
octem ryżowym i
olejem sezamowym.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Rozgrzać wok lub głęboką patelnię o grubym dnie, a następnie wlać
olej do smażenia.Na rozgrzany
olej wrzucić papryczkę i
imbir.Po chwili dodać
tofu. Ruszać energicznie patelnią, aby
tofu równomiernie obsmażyło się na złoto z każdej strony.Następnie (po ok. 2 minutach) dodać
fasolkę,
szczypiorek i
kiełki. Wymieszać.Włożyć ugotowany
makaron soba i smażyć wszystko, mieszając, przez ok. minutę.Zalać przygotowaną mieszanką na bazie
sosu sojowego. Wymieszać wszystko dokładnie.Podawać od razu posypane uprażonymi ziarnami
sezamu.Smacznego!
A skoro już jesteśmy w temacie kuchni azjatyckiej... :)