Wykonanie
Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie...
SKŁADNIKI:2
ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest
karp)3-4
papryki kolorowe2-3
pomidory2 duże
cebule1
marchewka1-2 ząbki
czosnkułyżka stołowa
słodkiej papryki w proszku
sól,
pieprzEros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszkiRyby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej
wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu
wody, gotować do miękkości ryb.
Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Świeżej
paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski,
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,Warzywa dorzucić do
czosnku i
cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil.Wszystko posypać
paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.Do gotującego się
rybnego wywaru wrzucić podsmażoną
paprykę z marchwią, gotować około 10 minut.Następne w garnku powinny wylądować pokrojone
pomidory.
Odcedzone
ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) idodać do zupy.Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą
paprykową.W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek
ryby.Zupę można posypać świeżą
natką pietruszki.
Pyszne wspomnienie wakacji!!