ßßß Cookit - przepis na Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie...
SKŁADNIKI:
2 ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest karp)
3-4 papryki kolorowe
2-3 pomidory
2 duże cebule
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Eros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszki
Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb.
Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
Warzywa dorzucić do czosnku i cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.
Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut.
Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory.
Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i
dodać do zupy.
Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową.
W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby.
Zupę można posypać świeżą natką pietruszki.
Pyszne wspomnienie wakacji!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/07/halaszle-wegierska-paprykowa-zupa-rybna.html