Wykonanie
Obecnie, najcenniejszą rzeczą na świecie jest czas... często nie można sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni. Dlatego taki przepisy jak ten, świetnie wpasowują się w rzeczywistość.Jednak zamiast używać gotowców radzę poświęcić 2 godziny w weekend i cieszyć się gołąbkami przez kilka kolejnych dni;)
Składniki:70 dag
mięsa mielonegopołowa główki
kapusty (lub jedna mała)2
torebki ryżu1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnkusól/pieprz do smaku2
jajkatrochę
bułki tartejłyżka oleju/oliwy do smażeniaświeży
tymianek (opcjonalnie)Sos:1l
bulionu np warzywnegosłoiczek
koncentratu pomidorowegopuszka
pomidorów lub 2-3 świeże drobno pokrojoneszczypta
chilli (opcjonalnie)
Ryż gotujemy mniej więcej o połowę krócej niż napisane jest na opakowaniu. W międzyczasie drobno szatkujemy
kapustę,
cebulę i
czosnek.Do dużej miski wrzucamy
mięso,
ryż,
cebulę,
czosnek,
jajka i
kapustę, dokładnie wszystko mieszamy. Zaczynamy formować "kotlety", w przypadku gdy
mięso jest za bardzo wodniste dodajemy trochę
bułki tartej. Tak uformowane kotleciki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę obsmażamy ( to będzie test czy dobrze zrobiliśmy farsz ;))Wszystkie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni (tej od smażenia) lub w garnku, przygotowujemy sos - czyli po prostu mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy je. Zalewamy kotlety. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min przy temperaturze 180 st.Po pewnym czasie gołąbki wciągną cały sos i zwiększą swoją objętość. Dla łasuchów polecam wtedy dorobić osobno sosu ;)Smacznego!