ßßß Cookit - przepis na Domowe gołąbki bez zawijania

Domowe gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Obecnie, najcenniejszą rzeczą na świecie jest czas... często nie można sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni. Dlatego taki przepisy jak ten, świetnie wpasowują się w rzeczywistość.
Jednak zamiast używać gotowców radzę poświęcić 2 godziny w weekend i cieszyć się gołąbkami przez kilka kolejnych dni;)
Składniki:
70 dag mięsa mielonego
połowa główki kapusty (lub jedna mała)
2 torebki ryżu
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
sól/pieprz do smaku
2 jajka
trochę bułki tartej
łyżka oleju/oliwy do smażenia
świeży tymianek (opcjonalnie)
Sos:
1l bulionu np warzywnego
słoiczek koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów lub 2-3 świeże drobno pokrojone
szczypta chilli (opcjonalnie)
Ryż gotujemy mniej więcej o połowę krócej niż napisane jest na opakowaniu. W międzyczasie drobno szatkujemy kapustę, cebulę i czosnek.
Do dużej miski wrzucamy mięso, ryż, cebulę, czosnek, jajka i kapustę, dokładnie wszystko mieszamy. Zaczynamy formować "kotlety", w przypadku gdy mięso jest za bardzo wodniste dodajemy trochę bułki tartej. Tak uformowane kotleciki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę obsmażamy ( to będzie test czy dobrze zrobiliśmy farsz ;))
Wszystkie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni (tej od smażenia) lub w garnku, przygotowujemy sos - czyli po prostu mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy je. Zalewamy kotlety. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min przy temperaturze 180 st.
Po pewnym czasie gołąbki wciągną cały sos i zwiększą swoją objętość. Dla łasuchów polecam wtedy dorobić osobno sosu ;)
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2014/06/domowe-goabki-bez-zawijania.html