Wykonanie
Przeciętny przepis, w nieprzeciętnej odsłonie. Prosty pomysł jak urozmaicić domową
pomidorową ;)
Składniki zupa:porcja rosołowa z
kurczakawłoszczyznapuszka
pomidorów bez skóry
koncentrat pomidorowy2
ziela angielskie2
listki laurowesól/pieprz/lubczyk do smakuok 4 litrów
wodySkładniki ślimaczki (na 4 porcje)4 naleśnikigęsty
jogurt lub
śmietana do zupypęczek listków świeżej
bazylii10 dag
żółtego serasól/pieprz do smaku
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Po zagotowani zmniejszamy ogień i dodajemy obraną i opłukaną
włoszczyznę oraz
przyprawy.Całość gotujemy ok 30 min albo do momentu, gdy warzywa będą miękkie.Do takiego
wywaru dodajemy rozdrobnione
pomidory z puszki oraz mały
koncentrat pomidorowy.Gotujemy jeszcze ok 5 min. Doprawiamy do smaku ;)W tzw międzyczasie, należy do miseczki wlać
jogurt i starty
żółty ser. Siekamy drobno
bazylię, całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulonik, kroimy na odcinki ok 3 cm. Każdy kawałek nabijamy na patyczek szaszłykowy.Podajemy oparte o brzegi miseczki, delikatnie zanurzone w zupie ;)Smacznego!