ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z bazyliowymi ślimaczkami

Zupa pomidorowa z bazyliowymi ślimaczkami

nazwa

Wykonanie

Przeciętny przepis, w nieprzeciętnej odsłonie. Prosty pomysł jak urozmaicić domową pomidorową ;)
Składniki zupa:
porcja rosołowa z kurczaka
włoszczyzna
puszka pomidorów bez skóry
koncentrat pomidorowy
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól/pieprz/lubczyk do smaku
ok 4 litrów wody
Składniki ślimaczki (na 4 porcje)
4 naleśniki
gęsty jogurt lub śmietana do zupy
pęczek listków świeżej bazylii
10 dag żółtego sera
sól/pieprz do smaku
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowani zmniejszamy ogień i dodajemy obraną i opłukaną włoszczyznę oraz przyprawy.
Całość gotujemy ok 30 min albo do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Do takiego wywaru dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki oraz mały koncentrat pomidorowy.
Gotujemy jeszcze ok 5 min. Doprawiamy do smaku ;)
W tzw międzyczasie, należy do miseczki wlać jogurt i starty żółty ser. Siekamy drobno bazylię, całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulonik, kroimy na odcinki ok 3 cm. Każdy kawałek nabijamy na patyczek szaszłykowy.
Podajemy oparte o brzegi miseczki, delikatnie zanurzone w zupie ;)
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/03/zupa-pomidorowa-z-bazyliowymi.html