Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam,
ciasto francuskie jest magiczne ;) mogłabym wymieniać nieskończoną ilość potraw, które można wyczarować... Jednak tym razem podam przykład: wyobraźcie sobie taką oto sytuację. Niespodziewana wizyta ciotki, a na półce ze smakołykami jedynie popcorn "do mikrofali". Co wtedy? ;)
Między innymi z takiego powodu proponuję posiadanie jednego opakowania
ciasta francuskiego w lodówce ;)
Ciasteczka wręcz błyskawiczne, zrobienie ich zajmuje tyle co upieczenie ich w piekarniku. Czyli nie więcej niż 20 min.
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiegosłoik
dżemu - u mnie
jabłkowo cynamonowy domowej roboty ;)Płat ciasta rozkładamy na desce i kroimy w kwadraty o wielkości ok 4-5 cm.Na środek każdego kwadratu nakładamy niepełną łyżkę
dżemu.Każdy róg kwadratu zawijamy do środka.Wstawiamy do piekarnika na tyle ile jest napisane na opakowaniu ;) zazwyczaj jest to 220 st na 15-20 min.Kryzys opanowany... uff!