Wykonanie
Niech się przyzna ten, kto od czasu do czasu nie lubi zjeść coś śmieciowego ;)Zamiast katować swój organizm znanymi burgerami, proponuję zrobić samemu, efekt powalający.Tak naprawdę dobór dodatków zależy tylko i wyłącznie od inwencji. Kto co lubi ;)
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z
szynki)4 kajzerki/bułki hamburgerowe1 mała
cebulkaząbek
czosnkujedno
jajkooliwa/olej do smażeniaDodatki:4 liście
sałatypołowa
czerwonej paprykiplasterek
serka topionegopomidorki cherry
cebulamajonez/musztarda/ketchupDo miski wrzucamy
mielone mięso, drobno pokrojoną
cebulkę i ząbek
czosnku, wbijamy
jajko i całość dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy. Powoli plastikową łyżką z masy
mięsnej formujemy ok 8-10 cm średnicy koła (nie muszą być idealne ;)), przy 1 cm grubości. Smażymy dokładnie rumieniąc
mięso z ob y dwu stron.W
między czasie myjemy dodatki i kroimy je. Ja wykładam wszystko na talerz i każdy komponuje swojego burgera według własnego uznania. Dodatkowo rozkrawamy bułeczki i wkładamy je do piekarnika na ok 100 st.Gdy
mięso już będzie gotowe wykładamy je na świeżo wyjętą ciepłą bułeczkę.Gotowe ;)