ßßß
pomarańczakawałek imbiru10-15 goździkówszklanka brązowego cukrułyżka mioduciemny rumDokładne proporcje zależą od wielu czynników i przede wszystkim od własnych upodobań. Chodzi o to aby wypełnić składnikami słoik. Można swobodnie ominąć np. imbir a cukier brązowy zastąpić większą ilością miodu.Pomarańczę dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy słoik wyparzając go . Następnie zaczynamy kroić pomarańczę w plasterki, a plasterki na ćwiartki.Układamy w słoju warstwami: cukier - pomarańcza, dodając pomiędzy po trochu posiekanego imbiru i goździków. Gdy wyłożymy już cały słój pomarańczą, dodajemy łyżkę miodu, a następnie całość zalewamy rumem. Proszę się nie martwić, rumu będzie potrzebne na słoik nie więcej niż dwa kieliszki, wszystko zależy od tego jak ściśle ułożymy pomarańczę i cukier. Więc w pracy nikt nie będzie nic podejrzewał ;)Zamknięty słoik wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści .Gotowe ! idealne do herbaty ;)