ßßß Cookit - przepis na Pomarańcza z rumem do herbaty

Pomarańcza z rumem do herbaty

nazwa

Wykonanie

Jutro Poniedziałek...niestety. Proponuję umilić sobie ten dzień przez zabranie do pracy ze sobą małej wkładki ;)
U mnie skutkuje, lepsze niż melisa ;)
Polecam zarówno dla pracowników korporacji jak tych, którzy bezstresowo spędzają swoje dni.
składniki:
pomarańcza
kawałek imbiru
10-15 goździków
szklanka brązowego cukru
łyżka miodu
ciemny rum
Dokładne proporcje zależą od wielu czynników i przede wszystkim od własnych upodobań. Chodzi o to aby wypełnić składnikami słoik. Można swobodnie ominąć np. imbir a cukier brązowy zastąpić większą ilością miodu.
Pomarańczę dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy słoik wyparzając go . Następnie zaczynamy kroić pomarańczę w plasterki, a plasterki na ćwiartki.
Układamy w słoju warstwami: cukier - pomarańcza, dodając pomiędzy po trochu posiekanego imbiru i goździków. Gdy wyłożymy już cały słój pomarańczą, dodajemy łyżkę miodu, a następnie całość zalewamy rumem. Proszę się nie martwić, rumu będzie potrzebne na słoik nie więcej niż dwa kieliszki, wszystko zależy od tego jak ściśle ułożymy pomarańczę i cukier. Więc w pracy nikt nie będzie nic podejrzewał ;)
Zamknięty słoik wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści .
Gotowe ! idealne do herbaty ;)
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/01/pomarancza-z-rumem.html