Wykonanie
Dziś obiecany przepis na rewelacyjne pierogi ruskie mojej Babci :) I znów - wiem, że sposobów na pierogi ruskie jest cała masa. Ja uwielbiam właśnie ten, bo takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Nie bójcie się go modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami.Przypominam, że ten przepis jest tylko przepisem na farsz - tutaj znajdziecie szczegółowy opis jak zrobić ciasto i kleić pierogi.Składniki:1kg
ziemniaków250g
twarogu półtłustego (można użyć innego, tj. chudego albo tłustego)2 średnie
cebuleSól,
pieprz,
papryka słodka (<- tajemny składnik Babci Rynn)Czas wykonania: 2 , 5-3,5h (z klejeniem pierogów, oczywiście)Koszt: 4-5złWykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po tym czasie mielimy przez maszynkę, albo ugniatamy tłuczkiem (ja zawsze z tego drugiego sposobu korzystam). Czekamy, aż porządnie przestygną. Kroimy
cebulę w kosteczkę, i na odrobinie
masła zesmażamy na patelni, aż się zeszkli i lekko zarumieni. Do
ziemniaków dodajemy
twaróg i
przyprawy -
soli do smaku, dużo
pieprzu, i ok. 3/4 łyżeczki
czerwonej papryki. Znów porządnie tłuczemy, po czym dodajemy
cebulę i dobrze mieszamy. Zostawiamy na chwilę do przegryzienia, po czym faszerujemy pierogi. Smacznego!