Wykonanie
Szybkie, sycące danie, które można dowolnie modyfikować ;) Tortille miałam kupne, chociaż wciąż planuję zrobić kiedyś własne. Nie robię z prozaicznego powodu - mam małe patelnie, i nie wyjdą mi odpowiednio duże, i wygodne do zawijania placki :)Składniki:Paczka placków tortillowych (w moich było chyba 6 sztuk, akurat na 2 głodne osoby)
Pierś z kurczaka (ok. 400g)
OgórekPomidorUlubione
przyprawy i odrobina
mąkiKapusta pekińska (mała)
Jogurt naturalnyCzosnekKoszt: ok. 20zł (z tego połowa to placki ;) )Czas wykonania: krótko ;)Wykonanie:Cycki z
kurczaka kroimy wzdłuż na długie paski. Oprószamy je ulubionymi
przyprawami (u mnie chyba
miks do
kurczaka złocistego) i
mąką. Myjemy
ogórka i
pomidora,
ogórka kroimy wzdłuż pół, później na ćwiartki, i jeszcze raz (albo dwa, jak
ogórek spory).
Pomidora kroimy na ósemki.
Kapustę pekińską kroimy na pół, i obie połówki siekamy, wrzucamy do miski. Najlepiej wcześniej przygotować
sos czosnkowy żeby się przegryzł - do
jogurtu naturalnego wrzucamy posiekane dwa ząbki
czosnku lub
czosnek granulowany,
pieprz,
sól. Połowę tego oto
sosu czosnkowego mieszamy z
kapustą pekińską, a resztę zostawiamy do późniejszego dodania do gotowych tortilli wedle gustu. I teraz robimy synchronizację. Polecam robić to w dwie osoby ;) Smażymy
kurczaka posypanego
mąką na odrobinie
oliwy, i jednocześnie, na drugiej patelni podgrzewamy placki (kładąc je na rozgrzanej, suchej patelni na ok. 10-15 sekund z każdej strony. Instrukcja powinna być na opakowaniu ;) ). Gdy tortilla już jest podgrzana przekładamy ją na talerz, i odrobinę z prawej strony rozkładamy
kapusty pekińskiej, na tym układamy jeden lub dwa paski
ogórka,
pomidory, i gotowego
kurczaka. Następnie zawijamy w ten sposób:
I wsuwamy :) Można dolać
sosu czosnkowego lub innego, jeżeli się ma ochotę ;)