Wykonanie
Kiedy za oknem panuje szara i ponura jesień jedynym pragnieniem jest przenieść się w czasie do najpiękniejszej i najbardziej wyczekiwanej
pory roku - do lata! Jako, że podróże w czasie nie są możliwe i pozostaje nam tylko czekać do następnego roku musimy jakoś inaczej umilać sobie te deszczowe popołudnia. Ja wpuściłam namiastkę lata do mojej kuchni i chociaż przez chwilę mogłam sobie wyobrazić że za oknem świeci słońce. A to dzięki
owocom lata -
truskawkom - co prawda mrożonym, ale jak to w listopadzie bywa - ciężko ze świeżymi
owocami:-DDeser z
truskawkami w roli głównej jest banalnie prosty w przygotowaniu, jedyne czego potrzebujemy to:- płat
ciasta francuskiego-
budyń waniliowy-
mleko-
truskawki mrożone-
śmietanka 36% lub gotowa
bita śmietana- i cierpliwość (przyda się podczas chłodzenia ciasta w lodówce:)Przygotowanie:1. Płat
ciasta francuskiego rozwijamy i pieczemy tak jak podano na opakowaniu.2. W tym czasie przygotowujemy
budyń zmniejszając nieco ilość
mleka podaną na opakowaniu.3. Lekko rozmrożone
truskawki kroimy na połówki lub na mniejsze kawałki w zależności od wielkości.4. Upieczony płat ciasta kroimy na pół, na jedną połowę wylewamy
budyń i kawałki
truskawek, następnie przykrywany drugim płatem, na który nakładamy ubitą
śmietankę i pozostałe
truskawki.
Ciasto chłodzimy w lodówce.Najlepsze jest na drugi dzień kiedy ciasto lekko zwilgotnieje od budyniu.I tak oto w prosty sposób możemy choć na kilka chwil oderwać się od jesiennej pogody i zatracić w smaku lata :)