Wykonanie
Coś do
herbaty czy
kawy, co możemy zrobić dosłownie w 30 minut.opakowanie
ciasta francuskiego3 szare renety3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu2
goździki1
żółtkoJabłka obrać, pozbawić ogryzków (elegancko nazwanych gniazdami nasiennymi) i dosyć drobno pokroić. Wrzucić do rondla, dosypać
cukier,
cynamon i
goździki, które na koniec trzeba wyjąć. Można podlać dosłownie 2 łyżkami
wody. I szybko rozpróżyć, ale tak aby pozostało trochę kawałków w całości. Ciasto podzielić na 6 kwadratów. Wyłożyć wystudzone chwilę
jabłka - ja wystawiłam na balkon (jeśli
jabłka będą za ciepłe, ciasto się po prostu rozpuści). Złożyć ciasto tak abyśmy trzymali wszystkie rogi nad
jabłkami, lekko skleić brzegi. Posmarować
żółtkiem. Ja piekłam 15 minut w 180 stopniach.