Wykonanie
Nobla temu, kto wynalazł gotowe
ciasto francuskie :)))Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś
owoce,
cukier, powidła czy
cynamon i słodkie co nieco do
kawy gotowe.U mnie dziś wersja najprostsza: z
cukrem i
cynamonem :))Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :)Zapraszam.
Składniki:gotowe ciasto franc uskie3 czubate łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cynamonuWykonanie:Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Boki ciasta składamy do środka a wierzch ponownie posypujemy
cukrem. W zależności jaki duży płat ciasta posiadamy czynność powtarzamy kilkakrotnie (ja składałam 2
razy). Im więcej
razy złożymy ciasto, tym więcej listkowych warstw będą miały nasze
ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy
cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości
między ciastkami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut.