ßßß Cookit - przepis na konfitura rabarbarowa

konfitura rabarbarowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

skladniki 1,5 kg rabarbaru 2.5 szkl.cukru 2 szkl.wody
rabarbar oczyscic,pokroic w kostke i zasypac cukrem.wymieszac i odstawic na 30 min. gdy rabarbar pusci soki wlewamy do niego wode i stawiamy na ogniu.zagotowac i zmniejszyc ogien.dusimy powoli az rabarbar sie rozgotuje i uzyskamy konsystencje konfitury.ok.1.5 godz.od czasu do czasu mieszajac. po tym czasie odstawiamy zeby wystyglo.jesli konsystencja jest zbyt rzadka gotujemy jeszcze jakies 30-60 min. gorace nakladamy do sloiczkow i odwracamy do gory dnem.mozna pasteryzowac 5-7 min. z podanej ilosci wyszlo mi 6 malych sloiczkow po musztardzie
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/05/konfitura-rabarbarowa.html