Wykonanie
Witajcie, tym razem szybki i łatwy przepis na
młodą kapustę . Od jakiegoś czasu wołała mnie ze straganów, uległam i jest. Bardzo pyszna!Składniki (4 porcje):3/4 główki
młodej kapusty (możecie użyć całej, po prostu kawałek potrzebowałam do innego dania)2
marchewki1
cebulę1 puszkę
pomidorów z
sokiemprzyprawy do smaku:
kminek,
sól,
pieprz mielony,
majeranek,
ziele angielskie - kilka kulek oraz kilka kulek
kolorowego pieprzuPrzygotowanie:najpierw kroimy
cebulę - w piórkaszatkujemy
kapustęmarchew ścieramy na tarcedo garnka z grubym dnem wrzucamy
cebulę, dusimy chwilę, często mieszając (można podlać
wodą, żeby się nie przypaliła)dodajemy poszatkowaną
kapustę i
marchew, mieszamy wszystko razem, chwilę dusimydodajemy puszkę
pomidorów z
sokiem, dodajemy
przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy i zapominamy na jakieś 15 minutpo tym czasie dolewamy trochę
wody, mieszamy wszystko dokładnie i znowu zapominamy na kilka minutpo około 30-40 minutach gotowania na małym ogniu
młoda kapustka będzie gotowaNa moim talerzu prezentowała się tak:
Smacznego!