Wykonanie
Pomysłem na kolację, czy przekąskę w pracy, a po dodaniu kawałka np. grillowanego bądź pieczonego
kurczaka - pomysł na obiad to
kasza jaglana z pieczonymi
pomidorkami koktajlowymi.
Kasza jaglana jest dobrym źródłem energii: 320 – 340 kcal/100 g, zawiera około 10 – 11%
białka, nie zawiera glutenu. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Podaje się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej - informacje na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglanaprzygotowanie:-
kaszę gotujemy jak na opakowaniu-
pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
ziołami (np.
bazylią) i pieczemy aż będą miękkie- do miseczki wsypujemy
kaszę dodajemy
pomidorki i mieszamydanie prezentuje się tak:Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.