Wykonanie
Nadziewana
papryka po raz pierwszy :)Danie ściągnięte od Mamy i Teściowej, jedna i druga jednak robiła wersję nieco inną, a ja przerobiłam tak, bym zadowolona była ja i mój B. :)Podstawowe składniki:-> ładne, umiejące stać :)
papryki-> dobrej jakości
mięso mielone, ja oczywiście wybrałam wołowe->
pieczarki->
ser żółty->
cebula->
czosnek->
przyprawy wedle uznaniaNajpierw bierzemy się za
papryki - wycinamy "wieczko" i oczyszczamy środek. Odkładamy. Zabieramy się za nadzienie: na patelni ląduje
cebulka i
czosnek,
pieczarki, chwilę dusimy i ląduje nasze mielone.. Smażymy, dusimy, przyprawiamy jak lubimy.Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę
wody, układamy nadziane farszem
papryki i wkładamy do piekarnika ~180 stopni, jakieś 30-40 minut. Jakieś 5 minut przed końcem, zdejmujemy "wieczka" i układamy
żółty ser, zapiekamy już bez wieczek.Smacznego :)