Wykonanie
Główną zaletą tych batonów jest to, że są bez
cukru. Można je dowolnie modyfikować. Zmieniać rodzaj
suszonych owoców, dodać swoje ulubione wedle upodobań. W wersji bezglutenowej - zamiast
płatków owsianych, dajemy np. jaglane. Przepis pochodzi z książki "Wegańskie pyszności".
Składniki:2 bardzo dojrzałe
banany3 łyżki
oleju kokosowegoskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytryny(
cytrynę można zamienić na
pomarańczę, jeśli wolicie)15
suszonych moreli (ja dałam
rodzynki jumbo)200g (2 1/4 szkl.) drobnych
płatków owsianych1/4 łyżeczki
cynamonu3 łyżki surowego
kakao lub karobu w proszkuszczypta
soli morskiejPrzygotowanie:
Banany obrać ze skórek i rozetrzeć widelcem na głębokim talerzu, dodać rozpuszczony
olej kokosowy, skórkę i
sok z cytryny (lub
pomarańczy),
morele. Dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć
płatki,
cynamon,
kakao lub karob,
sól. Na koniec dodać masę
bananową. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki lub dłoni - jak kto woli - masa powinna być gęsta i klejąca.Niewielką formę do pieczenia ( u mnie 20 x 20) wyłożyć folią spożywczą. Przenieść masę i ugnieść ją szpatułką oraz rękami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Odwinąć z folii, pociąć na kawałki, spożyć w ciągu tygodnia.