ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany z ziołami prowansalskimi na zakwasie

Chleb kukurydziany z ziołami prowansalskimi na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Robiłam chleb.
Miał być najzwyklejszy, z dodatkiem zakwasu.
Jednak przypadkowo wpadła mi w ręce mąka kukurydziana i przypadkowo wpadła do ciasta...
Efekt? Bardzo fajny ;-)
/Sourdough cornbread with Provencal herbs
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
200 g zakwasu (hydracja 100%)
440 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej typ 1850
330 g letniej wody
2 łyżki ziół prowansalskich
łyżka melasy lub miodu
łyżka soli
łyżka świeżych drożdży (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać zakwas z wodą i drożdżami, dodać mąki, miód lub melasę, zioła i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 2-2,5 godziny, powtarzać zagniatanie co pół godziny.
Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piec z parą w 250 stopniach przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 210 i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
Ingredients:
200 g sourdough starter (hydration 100%)
440 g bread flour (T750)
100 g of corn flour
50 g whole wheat flour T1850
330 g lukewarm water
2 tablespoons Provencal herbs
tablespoon molasses or honey
tablespoon of salt
tablespoon of fresh yeast (optional)
Mix sourdough and yeast with water and add flour, honey or molasses, herbs and salt. Knead a smooth dough. Let stand for 2-2.5 hours, repeat the kneading every half hour. Then place the dough to baking molds lined with baking paper and leave to rise for 1-2 hours. Bake with steam at 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 210 and bake for 20-25 minutes. Cool on a wire rack.
Panissimo-La Greg / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/chleb-kukurydziany-z-zioami.html