Wykonanie
Sushi, sushi... Chodziło za mną już od dłuższego czasu. Po tym jak moja koleżanka, Zuzia T., wrzuciła na facebook'a zdjęcie swojego sushi, zaczęło za mną chodzić jeszcze bardziej.Za moim chłopakiem też chodziło. Więc postanowiliśmy zrobić je razem.Dostałam od Zuzi dokładne instrukcje i wyszło.Pychotka!
Składniki:
Ryż i zaprawa:szklanka
ryżu do sushi3 łyżki
octu ryżowegołyżka
cukrułyżeczka
soliSushi:4-5 alg
norigotowy
ryżwędzony łosoś w plastrach*
paprykapół
ogórkapół
awokadoopakowanie paluszków
krabowych surimiwasabi (niekoniecznie)
sos sojowy*
wędzony łosoś to podobno "zbrodnia na sushi", ale mi smakuje
Przygotowanie:
RyżPłukać
ryż aż
woda stanie się przejrzysta. Gotować w proporcji 1 szklanka
ryżu na 1 i 1/3 szklanki
wody pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania
wody. Po ugotowaniu zostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotować zaprawę do
ryżu: w rondelku podgrzać
ocet ryżowy,
cukier i
sól. Podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga, będzie śmierdziało
octem!) i ostudzić. Do wyłożonego w misce
ryżu dodać zaprawę i wymieszać za pomocą drewnianej płaskiej
łopatki-dzięki temu
ryż się ostudzi i nie zostanie zmiażdżony.SushiWszystkie dodatki pokrój w dość cienkie paski. Na drewnianej matce połóż algę błyszczącą stroną u dołu, wyłóż ją
ryżem pozostawiając ok. 2 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Dodatki układać przy brzegu, na którym nie ma 2 centymetrowego odstępu w jednej linii. Rolować przy pomocy maty. Koniec sklejać przy pomocy
wody lub rozgniecionego
ryżu. Każdą rolkę tniemy
ostrym nożem, pamiętając, by przed każdym krojeniem zwilżyć go
wodą.Podawać z
sosem sojowym.
Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może bardziej tradycyjne, może bardziej zmyślne... Wbrew pozorom sushi to bardzo łatwe i szybkie danie