ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi masła orzechowego? Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe! Orzeszki ziemne charakteryzują się dużą zawartością błonnika, hamują apetyt i przyśpieszają metabolizm. Masło orzechowe jest idealne do kanapce z bananem na ciepło lub jako dodatek do domowego muesli. Gdy zrobimy je sobie sami wyjdzie nam po pierwsze-znacznie taniej, a po drugie-zdrowiej, ponieważ mamy pewność, że nie ma w środku konserwantów i zapychaczy.
Masło orzechowe
Składniki:
dowolna ilość orzechów ziemnych niesolonych
szczypta soli
Przygotowanie:
Wrzucamy orzechy do robota kuchennego lub traktujemy je blenderem. Mielimy do uzyskania gładkiej pasty (najlepiej robić przerwy, by urządzenie się nie przegrzało). Przełożyć do słoika albo innego pojemnika. I gotowe!
Masło można urozmaicić, dodając np. sezam, czekoladę czy kokos. Wszystko zależy od osobistych upodobań.
Smacznego!
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/01/maso-orzechowe.html