Wykonanie
Zimny, leniwy wieczór. Siedząc przy kubku zielonej
herbaty przed laptopem pomyślałam, że chyba powinnam wziąć się za naukę do matury. Tylko pomyślałam, bo zaraz pomknęłam do kuchni i zaczęłam robić gofry. I tyle z mojej nauki :)Przepis banalnie prosty, przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, wszystko zależy od tego, jak szybko nagrzewa się Wam gofrownica. Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono, bo same w sobie mają neutralny smak. W mojej wersji z
jogurtem naturalnym i
suszonymi morelami.
GofrySkładniki:szklanka
mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
jajkopół szklanki
mleka1/4 szklanki
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczeniaew. łyżka
oleju (do smarowania gofrownicy)Przygotowanie:Oddzielić
białko od
żółtka, ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z pianą z
białek. Masa powinna być dość gęsta, w razie co dosypać trochę
mąki. Wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do przyrumienienia.
Z przepisu wychodzi 5 gofrów, każdy po ok. 135 kcal.Smacznego!