Wykonanie
Sezon na
cukinie w pełni, grzechem byłoby więc z nich nie korzystać :) Jak część z Was zapewne pamięta, to od tego właśnie warzywa 2 lata i pięć dni temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem, mam więc do
cukinii szczególny sentyment :)Dziś będzie zupa, którą robi się bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :)Składniki:- 1 duża
cukinia (ok. 0,5 kg)- 1 duża
cebula- ząbek
czosnku- 1 litr
bulionu- 2 łyżki
masła /
margaryny-
pieprz ziołowy-
imbir-
gałka muszkatołowa-
ostra papryka-
sólPrzygotowanie jest banalnie proste -
cukinię myjemy i kroimy, w zależności od rozmiaru na plasterki lub półplasterki. Kawałki nie muszą być szczególnie równe, i tak nikt
potem nie zauważy :)
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, a gdy puści zapach wrzucamy nasze
cukinie i lekko całość podsmażamy. Na tym etapie dodajemy
przyprawy -
pieprz ziołowy (można zastąpić
białym), odrobinę
imbiru, szczyptę
gałki muszkatołowej, i trochę
ostrej papryki według upodobań :)
Gdy całość lekko się podsmaży, zalewamy całość gorącym
bulionem i dajemy temu jakieś 15-20 minut, aż
cukinia będzie miękka.
Teraz wystarczy już tylko odłożyć kilka kawałków
cukinii do dekoracji, a resztę naszego dzieła przestudzić i zblendować (pamiętajcie, że nigdy nie blendujemy gorącej zupy!), podgrzać lub schłodzić, bo w każdej z tych opcji jest dobra, ewentualnie doprawić
solą, jeśli byłoby nam mało i zajadać :) Swietnie smakuje z grzankami bądź
groszkiem ptysiowym.Smacznego!