Wykonanie
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/209642870.jpg)
Jeśli lubisz smak
kokosa ten sernik jest idealny dla Ciebie. Jest bardzo smaczny: nie przesłodzony, mocno
kokosowy, a
czekolada, która stanowi spód i wierzch deseru dopełnia całość smaku.I co ważne do przygotowania sernika nie jest potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt. Wystarczą łyżka i…lodówka. Zatem do dzieła!Potrzebujesz:400 ml
mleka kokosowego,200 g
wiórków kokosowych,100 g
masła,150 g
cukru pudru,2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 30 g
cukru waniliowego),2 łyżki
żelatyny,500 g
sera z wiaderka,150 g
czekolady mlecznej,3 łyżki
oleju roślinnegoWykonanie:Do średniej wielkości garnka wlej
mleko kokosowe z puszki i podgrzej. Gdy zacznie się gotować dodaj
wiórki kokosowe, wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i podgrzewaj wszystko na minimalnym ogniu przez około 5-10 minut. Raz na jakiś czas zamieszaj żeby wiórki nie przylgnęły do dna garnka.Po podgrzaniu zdejmij garnek z ognia, dodaj
masło i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie wsyp
cukier puder,
cukier waniliowy lub pastę i wymieszaj. Zostaw pod przykryciem i przygotuj pozostałą część sernika.Do małego garnuszka wsyp
żelatynę, wlej 3 łyżki
wody i zostaw do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki
wody i rozpuść wszystko na malutkim ogniu mieszając dokładnie. Uważaj aby nie zagotować
żelatyny!Do przygotowanej masy kokosowej dodaj
ser i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj do niej
żelatynę - najlepiej dodaj do
żelatyny łyżkę lub dwie masy serowej, wymieszaj i tak przygotowaną
żelatynę przełóż do pozostałej masy serowej.Wyłóż tortownicę (o średnicy około 22-23 cm) papierem do pieczenia.50 g
czekolady roztop z 1 łyżką
oleju i rozsmaruj na spodzie tortownicy. Na to od razu wyłóż łyżką masę
kokosową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.Gdy masa już stężeje, roztop pozostałą
czekoladę z
olejem. Wyjmij sernik z tortownicy (najlepiej najpierw obkrój sernik nożem) i polej stopioną
czekoladą rozprowadzając ją delikatnie po całej powierzchni i bokach sernika. Wstaw sernik do lodówki aby
czekolada stężała.
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/-50881638.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/518729798.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/2123439891.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/-866144472.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieodswieta.blogspot.com\2014_slash_05_slash_sernik-kokosowy-bez-pieczenia/l/-2034324150.jpg)
Smacznego!*Przepis z moimi zmianami z www.kwestiasmaku.com