Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam to ciasto u mojej Siostry. Smakowało obłędnie więc zaczęłam robić je sama. Był czas, że pojawiało się na większości imprez w moim domu, a
potem już w domach znajomych, którzy też uzależnili się od tego cudownego musu. Największym fanem tego deseru jest jednak Mąż nr 2.Jest w stanie zjeść połowę za jednym zamachem! Zachęcam Was do spróbowania, tym bardziej, że ciasto nie jest zbyt pracochłonne i co ważne nie wymaga pieczenia. Już jestem ciekawa, czy Was też wciągnie ta czekoladowa pokusa.Potrzebujesz:Spód:Podłużne lub okrągłe
biszkopty lub gotowy spód
biszkoptowy (jeśli masz ambicję, czas i chęci możesz oczywiście upiec
biszkopt samodzielnie ;) )Mus ciemny:200 g
gorzkiej czekolady,2
żółtka,3 łyżki
cukru pudru,250 ml zimnej
śmietany do ubijania*Mus biały:200 g
białej czekolady,2
żółtka,3 łyżki
cukru pudru,250 zimnej
śmietany do ubijania** ja używam
Rama Cremefine do ubijaniaWykonanie:Tortownicę (około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej
biszkopty lub
biszkoptowy spód. Rozpuść
gorzką czekoladę w kąpieli
wodnej: włóż do metalowej miseczki połamaną
czekoladę i ustaw miseczkę na garnku z niewielką ilością
wody. Podgrzewaj
wodę na niewielkim ogniu do momentu aż
czekolada w miseczce nie rozpuści się. Od czasu do czasu mieszaj. Pozostaw
czekoladę do przestygnięcia.W czasie kiedy
czekolada się rozpuszcza, utrzyj do białości
żółtka z dwiema łyżkami
cukru pudru. W osobnej misce ubij na sztywno
śmietanę z pozostałą łyżką
cukru. Do masy z
żółtek dodaj rozpuszczoną
czekoladę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodawaj małymi porcjami ubitą
śmietanę i delikatnie połącz całość.Gotową masę przełóż do tortownicy, włóż do lodówki.Powyższe czynności powtórz z
białą czekoladą. Gotową masę wyłóż na ciemną masę i całość włóż do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wierzch deseru udekoruj startą
czekoladą, gorzkim
kakao lub świeżymi
owocami.
Smacznego!