ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii (bez glutenu, mleka i jajek)

Placki z cukinii (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)
S kładniki:
cukinia 2 małe szt, około 400g
mąka kukurydziana lub jaglana 1,5 szklanki
mielone siemię lniane 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
kurkuma, słodka papryka
woda gazowana szczypta
100 ml
olej do smażenia kilka łyżek
(kokosowy, ryżowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać.
Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/12/placki-z-cukinii-bez-glutenu-mleka-i.html