Wykonanie
Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z
cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem
sosu pomidorowo-
bazyliowego oraz surówką z
sałaty,
roszponki i
kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że
cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)
S kładniki:
cukinia 2 małe szt, około 400g
mąka kukurydziana lub jaglana 1,5 szklankimielone
siemię lniane 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
kurkuma,
słodka paprykawoda gazowana szczypta100 ml
olej do smażenia kilka łyżek(
kokosowy,
ryżowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać
mąkę,
siemię lniane,
sól,
przyprawy i
wodę, dokładnie wymieszać.Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki
oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.