ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)
Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)
Składniki:
kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 50g
mak mielony 20g (3 łyżki)
migdały mielone 50g
mąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100g
proszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowy kilka kropli
miód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżki
łupiny babki jajowatej (np. Ispagul)0 , 5 łyżeczki
woda 1 łyżka
Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.
Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego.
Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych.
Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.
Przygotowanie:
Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-makowe-pieguski-bez-glutenu.html