ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :)
Składniki:
Ciasto:
250 g
bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana
cukier puder 125 g
masło lub margaryna bezmleczna 125 g
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone 1 łyżeczka
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel
Krem budyniowy:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
+ kilka nektarynek
Przygotowanie:
Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/09/tarta-z-kremem-budyniowym-i.html