ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek)

Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.
Składniki:
mąka jaglana
skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka
proszek do pieczenia bezglutenowy
siemię lniane mielone
mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka
1 szklanka
pół łyżeczki
1 łyżka
3 łyżki
margaryna bezmleczna 1 kostka 200g
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 torebka
około 7-8 jabłek
rodzynki, cynamon - wg uznania
cukier - do smaku
żelki - pianki do grillowania Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu aż się zagęszczą. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania.
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką. Wyrobić gładkie ciasto.
Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.
Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/09/szarlotka-z-maki-jaglanej-pod-piankami.html