ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)

Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła.
Składniki:
mąka kukurydziana 2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 torebka
5 jabłek
rodzynki, cynamon - wg uznania
cukier - do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania.
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką kukurydzianą. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części (uformować dwie kulki). Włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.
Formę (może byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia)
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/szarlotka-z-maki-kukurydzianej-bez.html