ßßß Cookit - przepis na "Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek

"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek

nazwa

Wykonanie

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :)
Składniki:
skrobia kukurydziana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
margaryna bezmleczna lub masło 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant)2 łyżeczki
daktyle lub morele suszone 6 szt.
aromat cytrynowy kilka kropli
cukier waniliowy
imbir mielony
cynamon
żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone)2 łyżeczki
1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki na lukier:
cukier puder 0,5 szklanki
sok z połowy cytryny lub woda
Przygotowanie:
D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.
Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C.
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia.
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/imbirowy-ksiezyc-z-nieba-spad-kruche.html