ßßß Cookit - przepis na Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :)
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
poziomki 0,5 szklanki
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/budyn-z-czerwonym-ryzem-i-poziomkami.html