Wykonanie
W swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym
hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących
korniszonów marynowanych z
chilli,
patisonów i czarnych
oliwek.
Składniki:
filet z piersi kurczaka około 500 g
przyprawa gyros 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
korniszony marynowane z
chilli 1 słoik
patisony marynowane około 10 szt.
oliwki czarne 1 mały słoik
kukurydza konserwowa 1 puszka
kapusta pekińska 1 główka
majonez 1 słoik
ketchup pikantny
ser żółty typu Edam (opcjonalnie)Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z
przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać
olej, usmażyć
kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z
oleju i ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści
kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki.
Korniszony,
oliwki i
patisony pokroić na plasterki.
Na spód salaterki wsypać warstwę
kapusty i
kukurydzy:
Następnie
kurczaka,
oliwki,
korniszony i
patisona:
Na to warstwa
majonezu i
ketchup:
Warstwy powtórzyć. Zakończyć warstwą
kapusty, polać
majonezem i
ketchupem, posypać startym na grubej tarce
serem żółtym:
Smacznego :)