ßßß Cookit - przepis na Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek)

Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne.
Składniki:
margaryna bezmleczna 100 g
cukier puder 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mąka gryczana 1/4 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
siemię lniane mielone pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)1 1/2 szklanki
aromat waniliowy kilka kropli
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/muffinki-kokosanki-bez-glutenu-mleka-i.html