Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne.Składniki:margaryna bezmleczna 100 gcukier puder 1/2 szklankimąka kukurydziana 1/2 szklankimąka gryczana 1/4 szklankiskrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklankiwiórki kokosowe 1/2 szklankisiemię lniane mielone pół łyżeczkiproszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczkamleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)1 1/2 szklankiaromat waniliowy kilka kropliPrzygotowanie:Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.Dodać mleko, aromat.Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.