ßßß Cookit - przepis na Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka)

Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka)

nazwa

Wykonanie

Te cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą . Przepyszne :)
Składniki: daktyle bez pestek
250 g
wrząca woda 1 szklanka
proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g
2 szklanki
brązowy cukier 100 g
jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony)esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych
1 łyżeczka
1 łyżeczka
pół łyżeczki
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.
Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.
Polewa karmelowa:
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki
ciemny brązowy cukier 1/4 szklanki
margaryna bezmleczna lub masło 50 g lub możemy wykorzystać cukierki:
krówki sojowe 6 szt
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki
Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/babeczki-daktylowe-z-karmelowa-polewa.html