ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście.
Składniki ciasta:
mąka ryżowa 1/2 szklanki
mąka jaglana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
karob mielony (chleb świętojański)1 łyżka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele)1/2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.
Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
Przygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/tarta-z-kremem-budyniowym-i-borowkami.html