ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

To pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :)
Składniki ciasta:
mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
mąka bezglutenowa (mix uniwersalny)1 i 1/2 szklanki
mąka kokosowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia soda 1 łyżeczka 1/3 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut.
Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
Przygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/ciasto-kokosowe-z-kremem-budyniowym-bez.html